Check Availability:
Dates:
Guests:
2 Guest

[:en]Learn about ancient civilization[:]

Το μεσαιωνικό (βυζαντινό) κάστρο στο Πυθαγόρειο

Στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού του Πυθαγορείου (αρχαία Σάμος),
υπάρχει ένας χαμηλός λόφος πάνω στον οποίο σώζονται τμήματα του Βυζαντινού Κάστρου της πόλης μέχρι σήμερα.
Ο χώρος χρησιμοποιείται από την ύστερη νεολιθική περίοδο (τέλη 4η χιλιετία π.Χ.). Κατά τη διάρκεια της αρχαϊκής περιόδου ο λόφος περικυκλώθηκε από τις ισχυρές οχυρώσεις που προστάτευαν το λιμάνι του Πυθαγορείου, πιστεύεται μάλιστα ότι βρίσκεται εδώ το ανάκτορο του τυράννου της Σάμου, του Πολυκράτη (6ος αιώνας π.Χ.). Τα ερείπια κτιρίων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων μαρτυρούν τη χρήση του λόφου κατά τους επόμενους αιώνες.

Ο Πυθαγόρας χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο σπήλαιο του για διδασκαλία και για παροχή πόσιμου νερού, αλλά δεν κατοικούσε εκεί επειδή το σπήλαιο είναι πολύ ψηλά στο βουνό και πολύ απότομο. Το σπήλαιο είναι περίπου 80 μέτρα, αλλά μπορείτε να περπατήσετε μόνο 15 με 20 μέτρα μέχρι να φτάσετε στο Άγιο νερό. Καθώς ανεβαίνετε πριν το πρώτο παρεκκλήσι (Άγιος Ιωάννης) υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι από τη δεξιά πλευρά που πηγαίνει στο σπήλαιο του Πυθαγόρα. Το μονοπάτι είναι απότομο και τελειώνει κάτω από μια συκιά. Στη συνέχεια, πρέπει να ανεβείτε 1-2 μέτρα και να ακολουθήσετε τα πορτοκαλί σημάδια με σπρέι για να βρεθείτε στην είσοδο. Αυτό το σπήλαιο, ο Πυθαγόρας το χρησιμοποιούσε και για διαμονή. Υπάρχουν τρία δωμάτια, αλλά μπορείτε να πάτε μόνο σε δύο από αυτά.
Αυτό το δημοφιλές μουσείο (που πάνε περίπου 30.000 διεθνείς επισκέπτες ανά έτος) παρουσιάζει έναν πλούσιο και ποικίλο αριθμό παλαιοντολογικών ευρημάτων. Ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει εκθέματα μεταξύ των οποίων 350 είδη ψαριών και οστρακοειδών, 40 είδη πουλιών, 30 είδη ζώων, ερπετά και αμφίβια της Σάμου και περίπου 3000 είδη ελληνικών βοτάνων.
Μουσείο Σαμιώτικου κρασιού στο Βαθύ της Σάμου. Θα μάθετε για την ιστορία του κρασιού της Σάμου, πώς παράγεται και δοκιμάστε μερικά από τα καλύτερα κρασιά.